Stutteri Krafla

Stígandi frá Sauðárkróki IS1984151101- død

Stígandi er far til vores avlshoppe Sverta fra Kjárri, og er af den berømte Sauðárkróki-linie. Hingsten er af den spændende kombination af de fyrige og velrejste Sauðárkróki-heste og de smukke og elegante Kirkjubæ-heste.

Stígandis kendetegn er god tölt kombineret med en velrejst forpart og flot form under rytter. Han har selv bevist sit værd, da han selv har vundet Sleipnirpokalen.

Stígandi er efter Þáttur 722 frá Kirkjubæ og Ösp 5454 frá Sauðárkróki. Þáttur er afkomskåret med ærespræmie i 1982 og har avlet letbyggede og smukke heste med godt sind og lette og rene gangarter, der gør dem lette at ride.

Stigandi blev tilredet som 4-årig i 1988 og var bedste 4-års hingst med resultatet 8,06-7,79 - total 7,92 med flg. domsord: "Temmelig stor og smuk, velrejst og med udstråling som en høvding. Ikke særligt fintbygget hoved. Har smidig og smuk overlinie og harmonisk og stærkt kryds. Benene er tørre, lige og stærke. Hovene særdeles dybe og stærke. Tölter og traver særligt godt og er velrejst og smuk under rytter. Griber godt i passen, har godt benløft med meget stræk. Viljen er straks blevet god, men han måtte gerne have et mere samarbejdsvilligt sind".

Året efter (1989) fik Stígandi  1. præmie og var bedste hingst i 5-års gruppen ved kåringen i Gunnarsholti med bedømmelsen 8,20-8,10 - total 8,15. Denne gang fik Stígandi 7,5 for sind og var meget flot med en især god taktfast tölt med godt løft og stræk i bevægelserne. 

Stígandi blev afkomskåret første gang ved Landsmót 1994, hvor han fik 1. præmie og var nr. 2 i klassen for hingste med 1. præmie for afkom. Stígandi havde 2 talentfulde hingste med på stævnet og klarede sig fint, uden at hans afkomssamling dog sprang i øjnene som meget imponerende.

Stígandi  fik i den unge alder af 13 år ærespræmie for afkom ved Fjórðungsmót 1997 med 129 i BLUP for 52 bedømte afkom. Han havde flere meget fine hopper med på stævnet og dommerne fremhævede under stævnet, at Stígandi avlede gode salgsheste pga. deres flotte rejsning, gode tölt og flotte form under rytter.

Sleipnirpokalen
Ved Landsmót 1998 stillede Stígandi igen med afkom og vandt den eftertragtede Sleipnirpokal som bedste hingst med afkom. "Stígandi avler rimeligt store heste med god hårvækst. De har markerede og smukke hoveder og lang og slank hals. Overlinien er rimelig god. Proportionerne er meget gode, afkommene er langbenede og letbyggede med hvælvet krop. Benkvalitet og benstilling er lidt over middel, men er dog det svageste punkt i bygningen. Hovene er stærke og velformede.

Stígandi's afkom har god form under rytter. Tölten er taktfast og smidig. Galoppen er let og ren, men trav og pas er noget dårligere. Traven er dog oftest med lange skridt, men usikker. Der er meget få gode pasheste mellem afkommene. Viljen er god og sindet pålideligt.

Stígandi nedarver passende størrelse, smuk hårvækst og let ridehestebygning, samt god tölt og meget flot form under rytter. Han har skabt sig en god position som avlshest og får ærespræmie for afkom med 124 points."

Stígandis  stærkeste side i avlen er afkommenes meget smukke og flotte bygning. Det er simpelthen elegante typer med lang og velrejst hals. Stígandi's afkom har god tölt og flot form under rytter - egenskaber som jo er meget eftertragtede.

Stígandis væsentligste sønner i avlen på Island er: Galdur frá Laugarvatni, der var 4. bedste 5-års hingst ved Landsmót 1994 med bedømmelsen 8,13-8,41=8,27. Hrynjandi frá Hrepphólum, der er kåret med 8,23-8,22=8,23 som 6-årig i 1996 og har avlet i Danmark, men han er desværre død.

Læs artiklen i sin fulde version på www.ishest.dk skrevet af Rolf Olsen